#2

Συμβουλευτική: Μία υπερδύναμη για την ανέγερση της οικίας σας…

και η τέχνη της «Ανάποδης Λογικής». 

Ας ξεκινήσουμε με μια ‘’φανταστική’’ αλλά καθόλα πραγματική ιστορία.

Ο Γιώργος και η Μαρία μετά από 5 χρόνια έγγαμου βίου και δύο παιδάκια, μια τετραμελής οικογένεια, αποφάσισαν να κτίσουν το σπίτι των ονείρων τους στο οικόπεδο που τους αγόρασαν από κοινού οι γονείς τους.

Στα πέντε χρόνια και μετά από σκληρή δουλειά και οικονομίες που είχαν κάνει, είχαν μαζέψει ένα πόσο γύρω στις €50.000. Ας προσθέσουμε σε αυτά και τα λεφτά που είχανε φυλάξει από τον γάμο τους, ένα ποσό των €70.000 κι επιπλέον μετά από αρκετές επισκέψεις στις τράπεζες θα εξασφάλιζαν και ένα δάνειο των €180.000. Δηλαδή ο προϋπολογισμός των φίλων μας είναι στις €300.000.

Οι δύο μας φίλοι άκουσαν για μας από κάποιο παλιό μας πελάτη και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μας, έκλεισαν ένα ραντεβού.

Εμείς είμαστε μια εταιρεία η οποία προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο για την ανέγερση της οικοδομής σας. Σας κάνουμε τα σχέδια, την κατασκευή και έχουμε και το δικό μας κατάστημα με Είδη Υγιεινής και Κεραμικά A.PCURIUM από το οποίο μπορείτε να διαλέξετε όλα σας τα προϊόντα χωρίς περιορισμούς.

Η μέρα του ραντεβού έφτασε. Ήταν απόγευμα κατά τις 5:00, και τα παιδιά έφτασαν στα γραφεία μας ενθουσιασμένοι.

Σενάριο 1ον :

- Κύριε Ανδρέα, καλησπέρα σας.

- Καλώς τα παιδιά, τι κάνετε;

- Καλά είμαστε, εσείς;

Για να μην τα πολυλογώ, μπήκαμε στο δια ταύτα.

- Έχουμε το δικό μας οικόπεδο στην περιοχή της Υψούπολης στη Λεμεσό. Είναι σωστό οικόπεδο 570 τ.μ. και θα θέλαμε να κτίσουμε ένα σπίτι των 180 τ.μ. σε 2 επίπεδα· 4 υπνοδωμάτια πάνω και ενιαίο, σαλοτραπεζαρία με κουζίνα στο ισόγειο.

- Ωραία παιδιά, τι άλλο θα θέλατε;

- Θα θέλαμε επίσης και μια μεγάλη γκαρνταρόμπα στον πάνω όροφο, αποχωρητήριο με ντουζιέρα στο μεγάλο δωμάτιο κι ένα πλυσταριό στον διάδρομο επάνω. Κάτω στο ισόγειο θα θέλαμε ένα έξτρα δωμάτιο για τα παιδιά όπως επίσης κι ένα τζάκι. Επίσης, ξέχασα να σας αναφέρω ότι θα θέλαμε και καλυμμένο γκαράζ με ηλεκτρική θύρα για 2 αυτοκίνητα αν γίνεται. Επίσης, κ. Ανδρέα, κάνοντας τα σχέδια, αν θυμηθούμε και κάτι άλλο σας λέμε.

- Μπράβο παιδιά. Πρώτα θα επισκεφτούμε το οικόπεδό σας και μετά θα κανονίσουμε ένα ραντεβού με τον Αρχιτέκτονα της εταιρείας μας για να ξεκινήσουμε.

Ουπς! 1 χρόνο μετά και ο Γιώργος και η Μαρία με τα δύο μικρά τους παιδιά μένουν ακόμα στο ενοίκιο! Τι πήγε στραβά…; Και κάπου εδώ η ιστορία μας τελείωσε, για το πρώτο σενάριο…

Σενάριο 2ον :

Ας επιστρέψουμε στις 5:00 η ώρα όπου ξεκίνησε το ραντεβού…

Η «Ανάποδη Λογική», αλλά όχι και τόσο ανάποδη για μας!!!

Μετά από ερώτησή μας, οι αγαπημένοι μας φίλοι μάς είπαν ότι ο προϋπολογισμός τους ήταν στις €300.000 και ότι πίστευαν πραγματικά και από άλλες έρευνες που είχαν κάνει ότι το ποσό ήταν λογικό γι’ αυτά που ζητούσαν. Εμείς διαφωνήσαμε κάθετα.

- Αγαπητοί μου φίλοι, εμείς τη διαδικασία την κάνουμε λίγο από την ‘’Ανάποδη’’!

- Τι εννοείτε, κ. Ανδρέα; ρώτησε ο Γιώργος.

- Να σας το εξηγήσω. Εγώ πρώτα απ’ όλα για να μπορώ να καθορίσω πόσα τετραγωνικά μέτρα θα είναι το σπίτι σας, να κάνω σχέδια, μελέτες κτλ. και επίσης πόση ποιότητα και έξτρα θα ρίξω σε αυτό, θα πρέπει να μελετήσω και το πιο σημαντικό να κοστολογήσω τα έξοδα, για τη διαμόρφωση του οικοπέδου, όπως επίσης και κάποιους άλλους παράγοντες.

- Και πώς θα γίνει αυτό, κ. Ανδρέα; ρώτησε η Μαρία.

- Μετά από την επιτόπου επίσκεψη και αποτύπωση των υψομέτρων και των ισοϋψών από τον Τοπογράφο-Μηχανικό μας, θα κοστολογηθούν οι εξωτερικές εργασίες.

- Α καλά, τότε ας το κάνουμε έτσι πρώτα… σιγοψιθύρισε ο Γιώργος.

Στείλαμε τον Τοπογράφο-Μηχανικό μας, αποτύπωσε και μας έφερε όλες τις πληροφορίες.

Μετά από την κοστολόγηση των εκσκαφών, των επιχωματώσεων και των τοίχων αντιστήριξης, γιατί το οικόπεδο δεν ήταν καθόλου επίπεδο, προέκυψε ένα βασικό κόστος της τάξης των €45.000.

-Και τώρα τι κάνουμε, κ. Ανδρέα; ρώτησε η Μαρία.

«Η ΑΝΑΠΟΔΗ ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ»    

- Αγαπητή μου Μαρία, αν θεωρήσουμε ότι η δική μας εταιρεία μπορεί να σου κτίσει το σπίτι σου με πολύ καλό πακέτο προδιαγραφών και ποιότητας στα €1.600 το τ.μ., τότε η Ανάποδη μας Λογική λέει το εξής:

Ας πάρουμε το ποσό του προϋπολογισμού σας, τις €300.000, και να αφαιρέσουμε το 5% του ΦΠΑ επειδή είναι η πρώτη σας κατοικία (νοουμένου ότι η ανέγερση της οικίας θα πραγματοποιηθεί πριν αλλάξει ο νόμος για το 5% μέχρι τα 140 τ.μ. σπίτι).

Δηλαδή το καθαρό ποσό που κρατάτε είναι στις €285.000. Από αυτό το ποσό να αφαιρέσουμε και τις €45.000 για τις εξωτερικές εργασίες. Επομένως, μας μένουν €240.000. Τέλος, τις €240.000 να τις διαιρέσουμε δια τα €1.600 το τ.μ. Συνεπώς, θα μπορούσαμε να κτίσουμε ένα όμορφο σπίτι των 150 τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια.    

Πιο πάνω παραθέσαμε 2 σενάρια, το ένα της κοινής λογικής και το άλλο της ‘’Ανάποδης’’. Ας δούμε τι έγινε.

Στο πρώτο σενάριο έγιναν τα εξής λάθη:

  • Δεν ρωτήσαμε τον Γιώργο και τη Μαρία τον προϋπολογισμό τους.
  • Δεν κοστολογήθηκαν αυστηρά πρώτα όλες οι εξωτερικές εργασίες.
  • Δεν αφαιρέθηκε το ΦΠΑ, που τώρα μπορεί για πάνω από 140 τ.μ. κατοικία να είναι και στο 19 %.
  • Δεν μιλήσαμε για να κοστολογήσουμε κάποια έξτρα που θα θέλανε τα παιδιά.
  • Κι ακόμα δεν κρατήσαμε ένα ποσό ασφαλείας για αγορές επίπλων, ηλεκτρικών ειδών κτλ. που θα θέλουν ο Γιώργος και η Μαρία για να μπούνε στο νέο τους σπίτι .

Αποτέλεσμα -> Υπάρχουν 2 επιλογές

1η -> Θα πρέπει οι φίλοι μας να επιστρέψουν στην τράπεζα και να ζητήσουν ένα επιπλέον δάνειο.

2η -> Ας ξεχάσουν το σπίτι για την ώρα…

Στο δεύτερο σενάριο της «Ανάποδης Λογικής». 

  • Έγινε πρώτα, πριν καν ξεκινήσουμε σχέδια, η κοστολόγηση των εξωτερικών εργασιών διαμόρφωσης του οικοπέδου.
  • Αφαιρέθηκε το πιο πάνω κόστος, όπως επίσης και το ΦΠΑ.
  • Συζητήσαμε με τα παιδιά και κοστολογήσαμε όλα τα έξτρα που θα ήθελαν, προτού πάλι ξεκινήσουμε σχέδια.
  • Και τέλος ΝΑΙ αποδέχτηκαν και κατανόησαν τη δική μας Συμβουλευτική, της «Ανάποδης Λογικής» κι έκτισαν ένα σπίτι των 150 τ.μ. αντί των 180 τ.μ. που ήθελαν.

Αποτέλεσμα -> Οι φίλοι μας Γιώργος και Μαρία, τώρα ήδη μένουν με τα παιδιά τους στο σπίτι των ονείρων τους χωρίς περίεργες περιπέτειες και κρυφές, έξτρα χρεώσεις τις οποίες ποτέ δεν περίμεναν. 

Δεν υπάρχει επίλογος στο άρθρο μου. Πιο πάνω παρέθεσα κάποια πραγματικά γεγονότα από τη δική μου εικοσάχρονη εμπειρία στον κατασκευαστικό τομέα. Οι σκέψεις μου και το πώς εργάζεται η δική μας ομάδα με πρώτιστο σκοπό και στόχο να παραμείνουν οι φίλοι μας, και όχι πελάτες μας, στον προϋπολογισμό τους είναι για μας ΝΟΜΟΣ. Κι επειδή πολλοί που θα διαβάσουν τα πιο πάνω θα πούνε “Τι ωραία ιστορία με όμορφο τέλος”, μπορείτε να τα διαπιστώσετε από Φίλους – πελάτες που συνεργάστηκαν μαζί μας με την «Ανάποδη Λογική».

Υ.Γ. 1 – Σε άλλα άρθρα μου, που θα ακολουθήσουν, θα αναλύσω τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει ο πελάτης να εξοικονομήσει λεφτά από τον ίδιο προϋπολογισμό μέχρι να καταφέρει να μπει στο σπίτι του.

Υ.Γ. 2 – Τα πιο πάνω ονόματα, περιοχές κτλ. που χρησιμοποιήθηκαν είναι φανταστικά.

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Παπαελισσαίου

Διευθύνων Σύμβουλος – PapaelisseouGroup

www.papaelisseougroup.com

Tel. 7000 2323

#1

Μια ωραία Ιστορία …

Πριν ενάμιση χρόνο περίπου το πιο κάτω εγκαταλειμμένο σπίτι επισκέφτηκαν διάφοροι ΄΄ Εμπειρογνώμονες ΄΄ που μετά από έλεγχο έκριναν το ακίνητο ακατάλληλο και πως επιβάλετε η άμεση κατεδάφιση του .

Μετά από την αρχική τους απογοήτευση οι δύο καλοί μας φίλοι OthonVelentzas και ChrysostomiNeophytou άκουσαν για την δική μας εταιρεία από κάποιο παλιό μας πελάτη .

Επικοινώνησαν μαζί μας και μετά από επί τόπου επίσκεψη στο ακίνητο ακολούθησαν τα εξής :

1. Έγινε στατικός έλεγχος του κτιρίου , από την εταιρεία μας σε κολώνες δοκούς και πέδιλο .

2. Υπολογίστηκε το φορτίο της πλάκας με μπετόν , θερμομόνωση, ηλιακό, πύργο κτλ και εμείς κρίναμε το κτίριο ως ‘’ Κατάλληλο ‘’ για ανακαίνιση και ανοικοδόμηση .

3. Κοστολογήθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος η όλη εργασία επί του ακινήτου , μέχρι και το κλειδί στο χέρι και ΜΕΤΑ δόθηκε η Προσφορά μας .

Το ακίνητο παραδόθηκε σε 8 μήνες , εντός χρονοδιαγράμματος και χωρίς οι Πελάτες να πληρώσουν καμία έξτρα ή ‘’ Κρυφή ‘’ χρέωση .

Ευχαριστούμε για τις πιο κάτω φωτογραφίες τον φίλο Όθωνα .

Η δική σας χαρά και απόλαυση ,για την νέα σας στέγης, για την δική σας οικογένεια είναι το δικό μας επιστέγασμα για την δική μας αρχή .

‘’ Με γνώμονα πάντα το συμφέρον του πελάτη .’’